Mézeskalács házikó – hogyan készítse el otthon?
Egy mézeskalács házikó vagy egy mézeskalács kunyhó kellemesebbé teszi a karácsonyi hangulatot. Otthon is elkészítheti gyermekeivel együtt. Csak a sablonunkra, mézeskalács tésztára, tojásfehérje cukormázra és néhány ügyes és készséges kézre van szüksége.

Mézeskalács tészta recept
Hihetetlenül sok mézeskalács receptet találhat. Talán a családjában vannak öröklöttek, egyfajta családi kincsek. Mi a következő recept szerint sütöttük a mézeskalácsot.A cikkben megtalálja a cukormáz elkészítésének menetét és néhány tippet is a végén.
A mézeskalácsház elkészítésének menete
Ha már kész a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk ki.- A tészta vastagsága kb.0,5 cm legyen. A tészta sütés közben megemelkedik.
- Nyomtassa ki sablonunkat, amelyet ingyenesen letölthet pdf fájlként.
- Vágja ki az egyes részeket a papírból, és helyezze a tésztára.
- Óvatosan vágja ki a tetőt, az oldalfalakat, az ablakokat és az ajtókat késsel.
- Tegye sütőpapírra a tésztát és süsse meg. Ügyeljen arra, hogy a részek ne érjenek egymáshoz, mert sütés közben összetapadhatnak.
- Ha a házikó „megsült”, hagyjuk az egyes részeket legalább 3 órát hűlni, majd kezdhetjük a tojásfehérje cukormázzal díszíteni.
- A díszítés részenként könnyebb, ha a ház még nincs megépítve.
- Elkezdheti a házikó díszített és megszárított részeinek összeillesztését. Az összeillesztéshez használjunk fehérje cukormázat (kicsit legyen sűrűbb) vagy karamell "ragasztót" (a recept lentebb található a tippekben).
Tippjeink
A házikó igazi sikeréhez olvassa el tippjeinket:- Sütés előtt a kivágott ablakokba cukorkadarabokat (pl. bonpari) rakhatunk. Sütés közben megolvadnak, és így színes "üveg" ablakokat kap.
- A házikót különféle ehető dekorációkkal is díszítheti. Muffin dekorációval, kis cukorszívekkel vagy pelyhekkel, gyöngyökkel vagy pálcikákkal. Mindezt megtalálja az üzletekben.
- A részek jobb összetartása érdekében késsel élesítheti azokat a ragasztás előtt azon a részen, ahol össze lesznek illesztve. Lehetőleg 45°-os szögben, így tökéletesen illeszkednek majd egymáshoz.
- Kicsit vékonyabb tésztából készítsük el a tetőt, hogy könnyebb legyen és ne terhelje az egész házikót.
- Ha a fehérje cukormáz túl sűrű, adjunk hozzá néhány csepp citromot. Ha híg, adjunk hozzá porcukrot.
- Legyen türelmes a ragasztásnál :) Hagyja jól megszáradni az egyes ragasztott részeket. Vigye fel a "ragasztót" kívülről és belülről. A tetőt a végére ragasszuk, és belülről támasszuk alá például befőttes üvegekkel.
- A házikót olvasztott csokoládéval is díszíthetjük, vagy a végén porcukorral megszórhatjuk, hogy úgy nézzen ki, mintha hó borította volna.
- Hagyja a kész házat alaposan megszáradni.
- A házikó gyönyörű dekorációként is szolgál majd. Adventi koszorú közepére is helyezhetjük, vagy dísztálcára, amit fenyővel díszíthetünk.
- A házikó megvilágításához kis zseblámpákat helyezhet bele. A kapcsolót elrejtheti a házikó mögé vagy a bokrok közé.
Karamell ragasztó és jégcsapok
A karamell "ragasztót" úgy készíthetjük el, hogy hagyjuk karamellizálódni a cukrot. Ezután megnedvesítjük a ház széleit a ragasztott rész teljes hosszán, és hozzá rögzítünk egy másik részt. Legyen óvatos ennél a lépésnél, a karamell forró, és gyorsan meg kell dolgozni. De ez a ragasztás általában kellően erős és gyors.Karamellből készíthetünk jégcsapot is. Ha felolvadt, fakanállal sütőpapírra kenjük jégcsapok formájában. Hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal rögzítsük a házikó tetejére.
A mézeskalács házikó sablonjait innen töltheti le:
